Sposób przygotowania:
Indonezyjskie samosy
Składniki na sos przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, po czym wstawiamy do lodówki. Cebulę pokrojoną w kostkę i poszatkowaną papryczkę podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso i podsmażamy aż zmieni kolor. Do odrobiny ciepłej wody wrzucamy nitki szafranu i mieszamy z pastą Tikka Masala, po czym dodajemy do mięsa. Dobrze doprawiamy i smażymy aż większość wody odparuje. Pod koniec dorzucamy poszatkowaną kolendrę. Mieszamy całość i odstawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy układamy blat ciasta filo, dokładnie smarujemy masłem i przykrywamy kolejnym płatem. Czynność powtarzamy do uzyskania 4-5 warstw. Z jednego opakowania powinny wyjść 2 takie warstwowe blaty. Każdy blat dzielimy na 12 kwadratów, na środku każdego układamy nadzienie i kształtujemy z ciasta koperty. Jeśli nie chcą się skleić, wystarczy użyć odrobiny masła. Tak przygotowane koperty układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 220 st. Gotowe podajemy ze schłodzonym sosem miętowym.
zbysiowa