Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pilaw z kokosową nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wzorowałam się trochę na tym co czytałam o pilawach robionych na Trynidadzie .Różnią się one od innych tym , że używa się w nich oleju kokosowego i mleczka kokosowego. A po za tym pikantnych przypraw i słodkich suszonych owoców.

Pilaw z kokosową nutą

Składniki:

Pilaw z kokosową nutą

 

  • 2 ,,polędwiczki" z kurczaka
  • 1/2 szklanki ryżu parabolicznego
  • 3 łyżki oleju kokosowego ( mam w postaci zestalonej )
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 figa suszona
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 5 suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków papryki ( mieszanka różnych papryk)
  • sól do smaku
  • 1/4 szklanki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pilaw z kokosową nutą
Polędwiczki pokroić w drobną kostkę. Posypać curry, pieprzem i szczyptą soli . Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso na złoto. Dołożyć drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją , a następnie smażąc razem z mięsem doprowadzić by stała się złota. Wsypać ryż i mieszając doprowadzić do tego by ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Pokroić figę i morele. Dodać bakalie na patelnię ( jeśli bakalie były by obsuszone to zalać je wcześniej gorącym bulionem ). Zalać bulionem, mlekiem kokosowym z rozmieszanymi w nich curry , kurkumą i płatkami paprykowymi. Dobrze wszystko wymieszać i dusić na bardzo małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn ( ok. 20 minut). Odkryć patelnię i odparować potrawę. Posypać natką i wymieszać. Ja podaję po kilku minutach lekko przestudzony bo taki wg mnie jest najsmaczniejszy. Taki pilaw jest lekko słodkawy od bakalii a jednocześnie z pikantną nutą. Mleko i olej kokosowy nadają mu specyficzny smak odróżniający go od tych robionych na samym bulionie.