Sposób przygotowania:
Pilaw z kokosową nutą
Polędwiczki pokroić w drobną kostkę. Posypać curry, pieprzem i szczyptą soli . Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso na złoto. Dołożyć drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją , a następnie smażąc razem z mięsem doprowadzić by stała się złota. Wsypać ryż i mieszając doprowadzić do tego by ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Pokroić figę i morele. Dodać bakalie na patelnię ( jeśli bakalie były by obsuszone to zalać je wcześniej gorącym bulionem ). Zalać bulionem, mlekiem kokosowym z rozmieszanymi w nich curry , kurkumą i płatkami paprykowymi. Dobrze wszystko wymieszać i dusić na bardzo małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn ( ok. 20 minut). Odkryć patelnię i odparować potrawę. Posypać natką i wymieszać. Ja podaję po kilku minutach lekko przestudzony bo taki wg mnie jest najsmaczniejszy. Taki pilaw jest lekko słodkawy od bakalii a jednocześnie z pikantną nutą. Mleko i olej kokosowy nadają mu specyficzny smak odróżniający go od tych robionych na samym bulionie.