Sposób przygotowania:
Pisanki wielkanocnePrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski,dodać szczyptę soli, tłuszcz, posiekać wszystko razem szerokim nożem.
Dodać żółtka, cukier puder, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1/3 cm.
Wykrawanie ciasteczek:
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą foremki .-stempelka w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.10-12 min.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka dekorujemy za pomocą gotowych kolorowych lukrów według uznania. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.