kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sympatyczne pisklaki z zielonym groszkiem będą miłym towarzyszem na Wielkanocnym stole lub rodzinnego śniadania.

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

Składniki:

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

 

  • 5 jajek
  • 80g mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, czarny pieprz
  • do dekoracji:
  • ziarna pieprzu, czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem
Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy i obieramy. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko. Groszek miksujemy z żółtkiem i majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Na rozetkach układamy druga połówkę jajek. Dekorujemy tworząc oczka z ziaren pieprzu i buzię z czerwonej papryki.