luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Faszerowane jajeczka na zielonym purre

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna pikantna przekąska

Faszerowane jajeczka na zielonym purre

Składniki:

Faszerowane jajeczka na zielonym purre

 

 

  • na purre

 

  • puszka zielonego groszku
  • 4 pieczarki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

 

  • papryka i kapary i natka pietruszki do dekoracji
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajeczka na zielonym purre
 Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół, żółtka wyjąć do miseczki, dodać sól, pieprz, jajko, przyprawić do smaku bazylią i zmiąć widelcem nadzienie. Nakładać nadzienie do wydrążonych białek i panierować w bułce. Groszek odcedzić.

Na patelni przyrumienić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekane pieczarki wysmażyć i odparować. Dodać groszek chrzan i przyprawy. Mieszająć miąć nieco widelcem.



Purre ułożyc na dnie naczynia. Na czystej patelni rozgrzać ponownie tłuszcz i przysmażyć jajka najpierw stroną panierowaną a potem odwrócić. Ułożyc jajeczka na purre i udekorować papryką natką pietruszki i kaparami