Sposób przygotowania:
Pita z sezamowym kurczakiem
Kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy przyprawą do gyrosa oraz mieszamy z sezamem. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Cebulę kroimy w krążki, pomidory, ogórka oraz ser feta w kosteczkę. Kapustę szatkujemy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Sos: W miseczce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lubczyk. Pita: W wysokim naczyniu rozcieramy drożdże z cukrem, odrobiną wody oraz 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 25 minut (zaczyn musi ładnie wyrosnąć). W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, olej i zaczyn. Dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto (ma dość luźną konsystencję). Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na 4 placki. Rozkładamy je na papierze do pieczenia. Czekamy 30 minut, aby podrosło. Piekarnik wraz z blaszka rozgrzewamy do 240*C, przekładamy papier do pieczenia na blaszkę i pieczemy około 10 minut. Placki muszą ładnie napuchnąć.