akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pita ziołowo-paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pita o niezwykłym smaku. Podczas pieczenia po domu roznosi się ziołowy zapach. Poezja! Serdecznie polecam :)

Pita ziołowo-paprykowa

Składniki:

Pita ziołowo-paprykowa

 

  • 250 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 150 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek, oregano, kolendra

Sposób przygotowania:

Pita ziołowo-paprykowa
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny)

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 4-6 równych części. Każdą rozwałkować do uzyskania cienkich placków.

Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!

Tagi:

zioła papryka