Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym- doskonała przekąska dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym

Składniki:

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym

 

  • 2 pity pszenne,
  • 1/3 kapusty pekińskiej,
  • 6 plastrów szynki,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 pomidor,
  • 2 ogórki kiszone,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sos musztardowy

  • 1 łyżka musztardy,
  • ½ łyżki majonezu,
  • szczypta kurkumy,

Sposób przygotowania:

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym
1. Szynkę kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut.

2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry.

3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą.

4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę.

Całość polewam sosem musztardowym, składam i podaję.