Sposób przygotowania:
Pity
Drozdze zalewamy 1/3 szkl ciepłej wody mieszamy.W misce łączym skałdnik, wlewamy drożdze i wyrabiamy caisto. Zazgniatamy, dajmey 5 min odpoczynku, wyrobiamy na gładko. Zostawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Ja dałam do ciepłego piekarnika. Wyjmujemy. Przebijamy, dzielimy na części (mi wyszło 10 sztuk), robimy kulki.
Po 5 min należy rozwałkować na placki i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pownno sie do piekarnika wkładac je na będącą tam juz gorącą blache (ja nie moglam bo lezały rozwłakowane na blasze i rosły). Pieczemy w nagrzanym na max piekarniku (u mnie 230st.) ok 3-4 minut az sie napompuja się i jeszcze trochę aż sie przyrumienią. Zjedlismy z grillem i sałatką.
Po 5 min należy rozwałkować na placki i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pownno sie do piekarnika wkładac je na będącą tam juz gorącą blache (ja nie moglam bo lezały rozwłakowane na blasze i rosły). Pieczemy w nagrzanym na max piekarniku (u mnie 230st.) ok 3-4 minut az sie napompuja się i jeszcze trochę aż sie przyrumienią. Zjedlismy z grillem i sałatką.