bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pity

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pity do grilla nadziane sałatka lub miesem

Pity

Składniki:

Pity

 

  • ok.455g mąki
  • 280 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 5 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Pity
Drozdze zalewamy 1/3 szkl ciepłej wody mieszamy.W misce łączym skałdnik, wlewamy drożdze i wyrabiamy caisto. Zazgniatamy, dajmey 5 min odpoczynku, wyrobiamy na gładko. Zostawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Ja dałam do ciepłego piekarnika. Wyjmujemy. Przebijamy, dzielimy na części (mi wyszło 10 sztuk), robimy kulki.
Po 5 min należy rozwałkować na placki i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Pownno sie do piekarnika wkładac je na będącą tam juz gorącą blache (ja nie moglam bo lezały rozwłakowane na blasze i rosły). Pieczemy w nagrzanym na max piekarniku (u mnie 230st.) ok 3-4 minut az sie napompuja się i jeszcze trochę aż sie przyrumienią. Zjedlismy z grillem i sałatką.