Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Piwne żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ulubione żeberka każdego mężczyzny

Piwne żeberka

Składniki:

Piwne żeberka

 

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • pieprz, sól
  • sos tatarski "winiary"

 

  • MARYNATA
  • 1/5 szkl. piwa jasnego
  • 2listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • po łyżeczce rozmarynu i cząbru
  • kilka ziaren jałowca (rozgnieść)

 

  • SOS
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 3łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Piwne żeberka
Umyte i osuszone żeberko pokroić na nieduże porcje, lekko pospolić i opruszyć pieprzem. Ułożyć warstwowo w naczyniu, każdą przesypać ziołami. Dodać jałowiec, listki laurowe i piwo. Żeberka powinny być nim przykryte, włożyć na dobę do lodówki.

Zamarynowane żeberka wyjąć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Przyrządzić sos do smarowania. Czosnek utrzeć z odrobiną soli i olejem, wymieszać z piwem. Każdą porcję żeberek smarować tym sosem z obu stron i układać na ruszcie , piec kilkakrotnie obracając. Podawać z sosem tatarskim.

Smacznego