dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Piwny keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto na każda okazję

Piwny keks

Składniki:

Piwny keks

 

  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piwny keks
Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy do nich mąkę z proszkiem do pieczeniai cukrem waniliowym ,stopniowo wlewamy tez olej,mieszamy.
Piwo dodajemy na końcu,delikatnie mieszamy,Wsypujemy rodzynki/ilość wg uznania/,mieszamy.
W keksowej formie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.

Gdy ostygnie możemy go oprószyć delikatnie cukrem pudrem lub polukrować.