Sposób przygotowania:
Pizza
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, dodać około 4 łyżki mąki i zostawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach do reszty mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść na miękkie ciasto, dodać oliwy i ponownie zagnieść. Odstawić ciasto na 10 minut. Po 10 min Rozwałkować ciasto na troszkę większy placek niż forma, żeby zawinąć brzegi. Czas włączyć piekarnik, aby rozgrzał się do temp 250 stopni, później zmniejszymy do 180 .teraz kilka ważnych i mniej ważnych rad. Na blache pod ciasto sypiemy mąke, nei lejemy oliwy. Jeśli chcemy by brzegi pizzy były pulchniejsze i smaczniejsze zawińmy w nie paseczki żółtego sera. Ser na pizze radze pociąć w plastry, a nie ucierać na tarce, wtedy jest bardziej ciągnisty niż spieczony. Sos pod ser możemy zrobić z koncentratu lub ketchupu, robimy to w osobnej miseczce, nie na pizzy. Nie podam ile czego, bo to wg własnego uznania. Ja leje ketchup do miseczki, dodaje utarta na papkę, małą cebulkę, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę zmielonej ostrej papryki, (kto lubi niech doda czosnku, zduszonego, nie krojonego, najlepiej w dziadku do orzechów) i wszystko mieszam, podana w ten sposób cebula nada smaku i będzie traktowana jako przyprawa, nie dodatek, ja nie lubię cebuli i nie chciała bym jej ugryźć. Pomidory, jeśli nie chcemy żeby nam wyschły kładziemy je pod ser, oczywiście wcześniej wyparzone i obrane ze skórki. Tak wiec Ciasto posmarowane ketchupem (z ewentualnymi pomidorami) i serem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) Czekamy 7-10 min, aż ser zacznie sprawiać wrażenie jakby ożył :) Wyciągamy pizze, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, dodajemy resztę warzyw, ja dodaje surowe pieczarki, słodką paprykę, kukurydzę i kiszone ogórki, bo tak lubię. Wkładamy pizze na 15 min do piekarnika w temp 180 stopni. po 15 min gotowe ;]
dzastina
iwi69