Sposób przygotowania:
Pizza 23
Przepis jest na 10 pizz, pizza akurat na 1 głodną osobę o wymiarze średnicy 20 cm. Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, cukier, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.Robimy zaczyn i czekamy aż zaczną działać drożdże- Odstawiamy na 20 minut. Zajmujemy się pozostałymi składnikami na ciasto. Następnie łączymy pozostałe składniki: mąkę, jajka, oliwę,sól, wodę. Zagniatamy. Dodajemy drożdże. Wszystko ze sobą zagniatamy, wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie łatwo odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na 20 minut pod przykryciem.Chodzi o to by zwiększyło swoją objętość. Następnie dzielimy na 10 mniejszych kawałków, które także odstawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie środek ugniatamy pozostawiając boki wyższe. Wykładamy koncentrat. Rozsmarowujemy go.Schab płuczemy, kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki (obrane).Dodajemy kukurydzę, obraną, pokrojoną cebulę, przyprawy, zioła.Wykładamy farsz na ciasto. Posypujemy startym serem żółtym. Boki ciasta smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 190 stopni w rozgrzanym piekarniku.