dajanecka

dajanecka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Pizza 23

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Swietne pizze dla całej rodziny, wieloskładnikowe

Pizza 23 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza 23

 

  • ciasto drożdżowe ,
  • 800 gram mąka ,
  • 2/3 szklanki mleko ,
  • 2/3 szklanki woda ,
  • 1 łyzeczka Sól ,
  • 8 łyzeczek oliwa ,
  • 2 sztuki jajko ,
  • 7 dag drożdże ,
  • 1 łyzeczka cukier ,
  • FARSZ ,
  • 1 puszka kukurydza ,
  • 1 kg schab ,
  • 50 dag peiczarki ,
  • 2 sztuki cebula ,
  • do smaku Sól ,
  • do smaku pieprz ,
  • 3 łyżki zióła prowansalskie ,
  • do posamrowania ciasta koncentrat pomidorowy ,
  • do posmarowania ciasta białko ,
  • 40 dag ser żóły

Sposób przygotowania:

Pizza 23
Przepis jest na 10 pizz, pizza akurat na 1 głodną osobę o wymiarze średnicy 20 cm. Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, cukier, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.Robimy zaczyn i czekamy aż zaczną działać drożdże- Odstawiamy na 20 minut. Zajmujemy się pozostałymi składnikami na ciasto. Następnie łączymy pozostałe składniki: mąkę, jajka, oliwę,sól, wodę. Zagniatamy. Dodajemy drożdże. Wszystko ze sobą zagniatamy, wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie łatwo odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na 20 minut pod przykryciem.Chodzi o to by zwiększyło swoją objętość. Następnie dzielimy na 10 mniejszych kawałków, które także odstawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie środek ugniatamy pozostawiając boki wyższe. Wykładamy koncentrat. Rozsmarowujemy go.Schab płuczemy, kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki (obrane).Dodajemy kukurydzę, obraną, pokrojoną cebulę, przyprawy, zioła.Wykładamy farsz na ciasto. Posypujemy startym serem żółtym. Boki ciasta smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 190 stopni w rozgrzanym piekarniku.
Pizza 23
Podczas przygotowywania ciasta drożdzowego
Pizza 23
Uformowanie placków na pizze, posmarowanie koncentratem
Pizza 23
Wyłożone nadzienie na każdy placek pizzowy