Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pizza bianca z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza bianca, czyli taka bez pomidorów...a z mozzarellą. Wybornie smakuje z dodatkiem świeżej szałwii czy bazylii.

Pizza bianca z bazylią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza bianca z bazylią

 

  • Ciasto
  • ok.25 dag mąki
  • ok pól szklanki ciepłej wody
  • 1,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza bianca z bazylią
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawić na kilka minut. Do mąki dodać sól i oliwę, dodać mieszankę drożdżową i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i rozwałkować. Mozzarellę lekko odcisnąć z nadmiaru podpuszczki i pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na cieście. Dodać szałwię, natomiast w przypadku bazylii lepiej udekorować po wyjęci z pieca. Całość zrosić lekko oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C aż do roztopienia sera.
Pizza bianca z bazylią
Etap 1 Na ciasto wyłożyć plastry mozzarelli, liście bazylii i doprawić do smaku solą i pieprzem.