Sposób przygotowania:
Pizza z mozzarellą i szynką
Przygotować ciasto jak w przepisie https://gotujmy.pl/ciasto-na-pizze-z-suszona-bazylia,przepisy,97294.html, czyli Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką soli, dodajemy 10 dag drożdży, dokładnie rozcieramy. Do miski wsypujemy 2 szkl.mąki, wlewamy zaczyn, dodajemy jajko, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki oleju, zagniatamy ciasto, robimy kulę, oprószamy mąką i wstawiamy na 20 minut do piekarnika w temp 50 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika smarujemy olejem, ciasto kładziemy na środku i rozwałkowujemy równomiernie na całej blasze tworząc kwadrat, rant podnieść wyżej.Wylewamy na surowe ciasto pomidory krojone z puszki wymieszane z keczupem pikantnym, układamy plasterki szynki, obkładamy plasterkami sera mozzarella. Wstawiamy do piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem, pieczemy 20 minut, po upieczeniu można polać keczupem.