monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pizza chlebowa z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 579
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka pizza chlebowa może być doskonałym pomysłem na kolację. Pozwala na ciekawe wykorzystanie chleba,który okres doskonałej świeżości ma za sobą. Taka pizza to porcja dla dwóch kobiet lub jednego faceta. Całość dostarcza 579 kcal. Pięknie zapraszam.

Pizza chlebowa z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza chlebowa z warzywami

 

  • 145 g chleba razowego
  • 85 g cukinii
  • 40 g papryki czerwonej
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 1 duża pieczarka
  • 3 plastry kiełbasy żywickiej
  • 2 jajka
  • 10 g sera żółtego
  • 45 g serka wiejskiego
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • Sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki slodkiej papryki mielonej
  • Oregano

Sposób przygotowania:

Pizza chlebowa z warzywami

ETAP 1:

Pizza chlebowa z warzywami
na rozgrzanej patelni smażyć warzywa do miękkości

Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną cukinie i paprykę w kostkę. Podlać 2-3 łyżkami wody i dusić aż warzywa będę miękkie.

Gdyby płyn zbyt szybko parował a warzywa nadal byłby twarde,dodać jeszcze 2 łyżki wody.

Całość doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką słodką.

ETAP 2:

Pizza chlebowa z warzywami
Chleb pokroić w kostkę i odłożyć na bok

Pokrojony w średniej wielkości kostkę chleb przełożyć do miski

ETAP 3:

Pizza chlebowa z warzywami
Chleb połączyć z jajkami i wymieszać dokładnie

Roztrzepane jajka z przyprawami-sól i oregano dodać do chleba. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Pizza chlebowa z warzywami
w tortownicy ułożyć chleb i warzywa,wyrównać

Tortownice (17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć przygotowany chleb. Następnie dać uduszone warzywa.

ETAP 5:

Pizza chlebowa z warzywami
na warstwie chleba i warzyw ułożyć resztę składników oraz oba rodzaje sera

Ułożyć pozostałe składniki według własnego gustu. Posypać serem żółtym i wiejskim. Piec w 180 st do roztopienia sera.


Tagi:

danie diety