Sposób przygotowania:
Pizza - idealna kolacja dla dzieciCiasto
Ja ciasto przygotowuję w automacie do wypieku chleba. Do misy wlewamy najpierw ciepłą wodę i oliwę, wsypujemy sól. Dosypujemy mąkę, cukier, na końcu drożdże. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta "dough", który trwa 1,5 godz.
Bez użycia maszyny najlepiej wyrobić ciasto robotem z końcówką do wyrabiania ciasta. Będzie ono wydawało się rzadkie, ale proszę się tym nie przejmować. Po 1,5 godziny kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę. Ja swoją wysmarowałam trochę masłem o podsypałam bułką tartą. Ciasta wystarczyło mi na okrągły spód 28 cm i podłużną blachę 25x33 cm. Podczas wykładania ciasta na blaszkę warto palce obtoczyć w mące i zwilżyć w oliwie. Odstawić pod przykryciem do napuszenia. Około 20 minut.
Dodatki.
Napuszony spód smaruję koncentratem pomidorowym i posypuję suszonym oregano. Następnie układam pozostałe składniki: wędlinę, pieczarki, kukurydzę, ananasa, ser. Każdy może skomponować swoją własną pizzę z tego, co lubi. Pieczemy 9-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po upieczeniu posypujemy świeżym oregano.