slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Domowa pizza orkiszowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną, domową pizzę na spodzie z mąki orkiszowej. Pizza jest bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Idealna na kolację czy obiad. Polecam

Domowa pizza orkiszowa

Składniki:

Domowa pizza orkiszowa

 

  • zaczyn:15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • ciasto:
  • 1,5 szkl mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • dodatki: 1/3 czerwonej papryki
  • kawałek zielonego ogórka
  • 50 g kiełbasy żywieckiej w plastrach
  • 100 g żółtego sera tartego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego (ketchupu)
  • sól, pieprz, oliwa
  • blaszka 30x30cm

Sposób przygotowania:

Domowa pizza orkiszowa
Do miski wkładamy składniki na zaczyn, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę, sól, zioła oraz wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy dodatki: paprykę kroimy w paseczki a ogórek w plasterki. Blaszkę do pieczenia lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dość grubo startym serem. Na serze układamy kiełbasę, ogórek, paprykę. Posypujemy solą, pieprzem do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy pizzę i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.

Tagi:

danie pizza