Sposób przygotowania:
Domowa pizza orkiszowa
Do miski wkładamy składniki na zaczyn, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę, sól, zioła oraz wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy dodatki: paprykę kroimy w paseczki a ogórek w plasterki. Blaszkę do pieczenia lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dość grubo startym serem. Na serze układamy kiełbasę, ogórek, paprykę. Posypujemy solą, pieprzem do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy pizzę i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dość grubo startym serem. Na serze układamy kiełbasę, ogórek, paprykę. Posypujemy solą, pieprzem do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy pizzę i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuje