Sposób przygotowania:
Pizza na orkiszowo-owsianym spodzie
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sól, suszone drożdże oraz wlewamy oliwę i ciepłą wodę.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie smarujemy blaszkę odrobiną oliwy i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto, formujemy kształt koła. Ciasto na pizzę smarujemy przecierem lub ketchupem i posypujemy połową sera.
Następnie układamy cienkie plasterki ogórka i połówki pomidorków koktajlowych.
Posypujemy przyprawami i resztą sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie smarujemy blaszkę odrobiną oliwy i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto, formujemy kształt koła. Ciasto na pizzę smarujemy przecierem lub ketchupem i posypujemy połową sera.
Następnie układamy cienkie plasterki ogórka i połówki pomidorków koktajlowych.
Posypujemy przyprawami i resztą sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w 200 stopniach.