gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami to świetna propozycja na Świąteczny stół, idealne do barszczu.

Drożdżowe bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami

Ciasto;

Farsz;

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • garść grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z kapustą kiszoną i grzybami
Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ciasto.

Na koniec rozpuszczamy masło, dodajemy do ciasta, zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Farsz;

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy aż zmiękną. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy.

Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy, wykładamy łyżkę farszu i formujemy bułeczki.

Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)