WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 611]

Pieczone pierożki z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegetariańskie, pieczone pierożki z nadzieniem warzywnym z mocno doprawionej podsmażonej marchewki, selera i pora.

Pieczone pierożki z warzywami

Składniki:

Pieczone pierożki z warzywami

Ciasto

Farsz

  • 3 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 biała część pora
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z warzywami

Ciasto

Pieczone pierożki z warzywami
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, śmietanę i jajka. Lekko solimy. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Farsz

Pieczone pierożki z warzywami
Podczas smażenia można dolać olej, gdyby były za suche.

Marchew i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego drobno pora a następnie resztę warzyw.

Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem i smażymy, aż warzywa staną się miękkie.

Ciasto

Pieczone pierożki z warzywami
Ciasto powinno być rozwałkowane no ok 0,5 cm.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkrawamy kawałki i rozwałkowujemy. Wykrawamy szklanką okręgi.

Pieczenie

Pieczone pierożki z warzywami
Pierożki formujemy i pieczemy na złoty kolor.

Na środku placka kładziemy łyżkę wystudzonego farszu i sklejamy pierogi. Układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 20-30 minut w 190 stopniach.