Sposób przygotowania:
Pizza śniadaniowa ze szpinakiem i jajkiem
Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy letnią woda i odstawiamy na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną się pienić dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy i dostawiamy w cieple miejsce.
W miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy raz jeszcze odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim umyty, odsączony i przesiekany szpinak (można użyć mrożonego). Kiedy szpinak się podsmaży (jakieś 7-10 minut ) dodajemy do niego serek topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy szpinak solą i pieprzem, mieszamy i ostawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód pizzy nakładamy sos jogurtowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni, na sos wykładamy przesmażony szpinak, a na środek pizzy wbijamy 2 jajka. Oprószamy je delikatnie solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5-8 minut. Upieczoną pizzę wyjmujemy piekarnika i serwujemy od razu.
Smacznego.
W miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy raz jeszcze odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim umyty, odsączony i przesiekany szpinak (można użyć mrożonego). Kiedy szpinak się podsmaży (jakieś 7-10 minut ) dodajemy do niego serek topiony, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy szpinak solą i pieprzem, mieszamy i ostawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód pizzy nakładamy sos jogurtowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni, na sos wykładamy przesmażony szpinak, a na środek pizzy wbijamy 2 jajka. Oprószamy je delikatnie solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5-8 minut. Upieczoną pizzę wyjmujemy piekarnika i serwujemy od razu.
Smacznego.
smokii