marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza neapolitańska z salami na ostro.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na pizzę wyrobić dłonią na gładką masę i dać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Rozwałkować i dać na blachę, nadziewać i piec 25-30m

Pizza neapolitańska z salami na ostro.

Składniki:

Pizza neapolitańska z salami na ostro.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 40 dag.drożdży,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,tłuszcz do smarowania blachy,
  • 25 dkg.salami ostrej,węgierskiej,
  • słoiczek czarnych oliwek,ketchup,
  • 2 strąki papryczki pepperoni czerwonej,
  • oregano,bazylia,starty ser do posypki.

Sposób przygotowania:

Pizza neapolitańska z salami na ostro.
W dużej misie wyrobić mąkę,drożdże,sól,letnią wodę i oliwę na
gładką masę,zagnieść w kulkę i nakryć ściereczką oraz dać w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jak wyrośnie,rozwałkować na prostokąt lub rozciągnąć na posmarowanej tłuszczem blasze i
brzegi ciasta zagiąć na ściankach blachy,Rozsmarować po wierzchu ketchupem łagodnym lub pikantnym wg.uznania i nakła-
-dać plasterki salami,osączone czarne oliwki,pepperoni posiekaną,
oregano i bazylię.Posypać startym parmezanem lub żółtym zwykłym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika 170-200 st.C.
Piec 25-30 min.i ostudzić nieco przed podaniem.