Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i suszonym koperkiem- doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. Warto ją przygotować.

Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i koperkiem

Składniki:

Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i koperkiem

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej,
  • 20 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1/2 brokuła,
  • 250 g filetu z dorsza,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50 g sera żółtego,
  • 1/2 łyżki suszonego koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i koperkiem
1. W  wodzie rozpuść drożdże oraz cukier. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozpuszczone drożdże, sól oraz oliwę. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Brokuła ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Podziel na różyczki. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmaż około 5 minut na oleju. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, odsmaż po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym. Na cieście rozłóż pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprósz solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posyp żółtym serem.

4. Pizzę piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni.