renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Pizza orkiszowa z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza orkiszowa z buraczkami to taka moja fantazja na temat właśnie pizzy, posmakowała rodzince. Tak że polecam spróbować.

Pizza orkiszowa z buraczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza orkiszowa z buraczkami

 

  • Ciasto
  • 250 g mąki orkiszowej(tortowa i pełnoziarnista pół na pół)
  • 150 g wody, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
  • SOS:
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • Nadzienie
  • 3 małe buraczki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g szynki
  • 100 g kabanosów
  • 200 gram fert
  • 200 g mozzarelli
  • szczypior do posypania po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Pizza orkiszowa z buraczkami

Etap 1

Pizza orkiszowa z buraczkami
Ciasto po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Najpierw przygotować należy ciasto. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy, następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.

Etap 2

Pizza orkiszowa z buraczkami
Przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania ciasta.

Przygotowujemy sos. Na patelni lekko podgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Etap 3

Pizza orkiszowa z buraczkami
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na rozmiar blaszki.

Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na rozmiar blaszki i smarujemy sosem.

Etap 4

Pizza orkiszowa z buraczkami
Na sos nakładamy cienutkie plasterki buraczka, kabanosy i szynkę.

Układamy składniki: szynkę i kabanosy pokrojone w dowolny sposób, plasterki buraczka (cieniutkie).

Etap 5

Pizza orkiszowa z buraczkami
Pizzę piec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.

Następnie posypujemy piórkami cebuli i czosnkiem drobno posiekanym. na koniec rozkładamy plastry mozzarelli i kruszymy fetę. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut do zrumienienia brzegów. Podawać posypana siekanym szczypiorkiem.