Sposób przygotowania:
Pizza meksykańska na cieście orkiszowymPrzygotowanie ciasta
Drożdże łączymy z letnią wodą i cukrem, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, robimy wgłębienie, do którego wlewamy oliwę, a następnie, powolutku, wodę z drożdżami. Ciasto zagniatamy, aż będzie odstawać od ręki lub haka robota.
Ciasto formujemy w kulkę, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotowanie dodatków
Warzywa myjemy.
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paseczki. Pomidorki kroimy na połówki.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy sos.
ETAP 4:
Wykładamy dodatki: cebulę, paprykę, pomidorki...
ETAP 5:
oraz wędlinę.
ETAP 6:
Pizzę posypujemy startym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C i pieczemy 12-15 minut.
SylaUla
danielek