slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Pasztet z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny pasztet warzywny z cukinii. Dodatek marchewki świetnie wygląda i komponuje się ze smakiem cukinii. Pasztet możemy jeść na ciepło na obiad z sosem np. pieczarkowym lub na zimno na kanapce. Polecam.

Pasztet z cukinii

Składniki:

Pasztet z cukinii

 

  • 500 g cukinii (bez pestek)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 szkl kaszy manny
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu i curry

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii
Marchewkę myjemy i obieramy, cebulę obieramy z łusek a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski.

Do cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę i marchewki. Koperek drobno kroimy i dokładamy do pozostałych warzyw z przeciśniętym czosnkiem, mieszamy i dodajemy pozostałe składniki.

Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na pasztet do aluminiowej foremki (sporej), wyrównujemy.

Wkładamy pasztet do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.