Sposób przygotowania:
Pizza pełna kolorów
Ciasto:
Drożdże, cukier, wodę oraz mąkę, dokładnie mieszamy ze sobą, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę dodatkiem soli przesiewamy do sporej miski. Do dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które dajemy do miski natłuszczonej olejem. Wierzch ciasta lekko smarujemy olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto rośnie zabieramy się za dodatki.
Brokuła kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 3 minuty na parze. Kukurydzę osączamy z zalewy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cienką kiełbasę oraz szynkę koimy na mniejsze kawałki. Małe kolorowe pomidorki dokładnie myjemy, kroimy na połówki. Ser jak mamy w kostce to ścieramy na tarce. Ja miałam w plasterkach dlatego pocięłam go na mniejsze kawałki. Pokrojone na plasterki pieczarki przesmażamy na patelni i odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zarabiamy i dzielimy na cztery w miarę równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą palcami rozciągamy na kształt koła. Rozciągnięte ciasto uformowane na kształt pizzy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy porcją ketchupu. Na niego dajemy dodatki. Ja zrobiłam cztery różne pizze wg upodobań mojej rodziny.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Drożdże, cukier, wodę oraz mąkę, dokładnie mieszamy ze sobą, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę dodatkiem soli przesiewamy do sporej miski. Do dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które dajemy do miski natłuszczonej olejem. Wierzch ciasta lekko smarujemy olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto rośnie zabieramy się za dodatki.
Brokuła kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 3 minuty na parze. Kukurydzę osączamy z zalewy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cienką kiełbasę oraz szynkę koimy na mniejsze kawałki. Małe kolorowe pomidorki dokładnie myjemy, kroimy na połówki. Ser jak mamy w kostce to ścieramy na tarce. Ja miałam w plasterkach dlatego pocięłam go na mniejsze kawałki. Pokrojone na plasterki pieczarki przesmażamy na patelni i odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zarabiamy i dzielimy na cztery w miarę równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą palcami rozciągamy na kształt koła. Rozciągnięte ciasto uformowane na kształt pizzy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy porcją ketchupu. Na niego dajemy dodatki. Ja zrobiłam cztery różne pizze wg upodobań mojej rodziny.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.