Sposób przygotowania:
Pizza z zielonkami
Sos: Na głębszą patelnię wrzucić obrane ze skórki pomidory, dodać paprykę, cebulę i czosnek, całość zagotować. Do sosu dodać oliwę oraz 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę płatków chili oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, sos gotować na małym gazie do momentu rozgotowania się wszystkich składników, następnie zmiksować i jeszcze chwilkę pogotować do momentu zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptą przyprawy do pizzy. Drożdże wymieszać w 1 szklance wody i dodać do mąki, dolać olej i zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Grzyby obrać ze skórki i udusić na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty tymianku. Ciasto podzielić na cztery porcje i rozwałkować na cienkie placuszki po wierzchu posmarować sosem, posypać startym serem i ułożyć grzyby oraz plastry pomidora po wierzchu posypać serem i ziołami do pizzy. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec pizze około 10 -15 minut.