Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Pizza z selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizzę z dodatkiem selera naciowego zrobiłam pierwszy raz i bardzo nam smakowała. Seler w pizzy świetnie się sprawdził.

Pizza z selerem naciowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z selerem naciowym

 

 

  • Sos pomidorowy:
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano

 

  • Dodatkowo:
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ser żółty
  • 5 łyżek kukurydzy
  • ok. 20 dag pieczarek
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Pizza z selerem naciowym
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z solą i suchymi drożdżami, dodać oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiać elastyczne ciasto przez 10 min. podsypując mąką. Miskę wysmarować oliwą i przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po upływie 30 do 1 godz. ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiać. Podzielić na pół i rozwałkować dwa 30-centymetrowe placki. Sos: Rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. dodać posiekany czosnek, przecier, pokrojone pomidory, cukier i oregano. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Sos rozsmarować na pizzach. Dodać pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką, pokrojony seler, kukurydzę, starty ser żółty i mozzarellę. Pizzę piec w 200°C przez ok. 15 minut.
Pizza z selerem naciowym
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na 30 cm.
Pizza z selerem naciowym
Przygotowany sos rozsmarować na rozwałkowanym cieście.
Pizza z selerem naciowym
Kolejno dodać pieczarki, ser, kukurydzę, seler i mozzarellę.
Pizza z selerem naciowym
Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 15 minut.