Sposób przygotowania:
Pizza pełnoziarnista z pieczarkami
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżeczką mąki i ok. 1/3 szklanki letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i oliwę. Mieszając łyżką stopniowo dolewać letnią wodę, a następnie masę wyłożyć na blat i dłońmi wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mozzarellę osączyć, pokroić w cienkie plasterki lub porwać na kawałki, pieczarki osączyć z zalewy, paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na pół i rozwałkować dwa blaty o średnicy 32 cm, przełożyć je na blaszkę. Każdy blat posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, obłożyć serem, szynką, papryką i pieczarkami.
Piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.
Przed podaniem pokroić i posypać rukolą.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i oliwę. Mieszając łyżką stopniowo dolewać letnią wodę, a następnie masę wyłożyć na blat i dłońmi wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mozzarellę osączyć, pokroić w cienkie plasterki lub porwać na kawałki, pieczarki osączyć z zalewy, paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na pół i rozwałkować dwa blaty o średnicy 32 cm, przełożyć je na blaszkę. Każdy blat posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, obłożyć serem, szynką, papryką i pieczarkami.
Piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.
Przed podaniem pokroić i posypać rukolą.