Sposób przygotowania:
Pstrąg łososiowy w fasolkowych głębinachPrzygotowanie pstrąga
Rybę oczyszczamy i filetujemy - usuwamy łuski, ości. Duży płat ryby kroimy na pół.
Rybę układamy na folii aluminiowej. Pstrąga obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy sokiem z cytryny.
Pstrąga owijamy folią, wstawiamy do lodówki i zajmujemy się przygotowaniem fasolki.
Przygotowanie fasolki
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, długie fasolki tniemy na mniejsze kawałki.
Fasolkę gotujemy we wrzątku - lekko osolonym, mniej niż tradycyjnie. Fasolkę gotowałam 5 minut. Fasolkę odcedzamy.
Przygotowanie fasolki z cebulą
Cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podgrzewamy, aż cebula się zeszkli.
Wrzucamy fasolkę. Warzywa doprawiamy chili.
Polewamy warzywa sosem sojowym. Podgrzewamy razem kilka minut.
Pieczenie pstrąga z dodatkami
Pstrąga wyjmujemy z lodówki, rozwijamy folię, na kawałkach ryby układamy porcje fasolki z cebulką.
Rybę z fasolką zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja podałam rybę w towarzystwie fasolkowego curry, na który podawałam już przepis.