Sposób przygotowania:
Pizza Rolls - pizzerinkiETAP 1:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier, 2 łyż ki mąki pszennej oraz 50 ml ciepłej wody. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do miski przesiewamy resztę mąki pszennej ,dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę z oliwek.
Całość wyrabiamy na jednolite ciasto i także odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.
ETAP 3:
Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plastry, wędliny kroimy według uznania, ja miałam takie w plasterkach i tak je pozostawiłam.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na prostokąty.
Każdy smarujemy sosem pomidorowym ( ja użyłam takiego własnej produkcji z papryką i przyprawami, dlatego jeśli kupujemy gotowy to można go przyprawić) układamy wędlinę oraz ser i zwijamy w rulon.
ETAP 5:
Każdy rulon pokroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy pomiędzy nimi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.