madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pizza Rolls - pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowo imprezowa przekąska , pizza podana w formie bułeczek na jeden kęs które są bardzo poręczne i nie brudzą .

Pizza Rolls - pizzerinki

Składniki:

Pizza Rolls - pizzerinki

Ciasto

Nadzienie

  • 250 g mozzarelli
  • 30 dag wędliny ( np. szynka, salami itp.)
  • 1 szklankę sosu pomidorowego ( ja użyłam takiego domowej produkcji)

Sposób przygotowania:

Pizza Rolls - pizzerinki

ETAP 1:

Pizza Rolls - pizzerinki
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy do ciasta

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier, 2 łyż ki mąki pszennej oraz 50 ml ciepłej wody. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pizza Rolls - pizzerinki
Wyrobione ciasto pozostawiamy aby wyrosło

Do miski przesiewamy resztę mąki pszennej ,dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę z oliwek.

Całość wyrabiamy na jednolite ciasto i także odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.

ETAP 3:

Pizza Rolls - pizzerinki
Przygotowujemy składniki na nadzienie rollsów

Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plastry, wędliny kroimy według uznania, ja miałam takie w plasterkach i tak je pozostawiłam.

ETAP 4:

Pizza Rolls - pizzerinki
Układamy nadzienie na rozwałkowanym placku

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na prostokąty.

Każdy smarujemy sosem pomidorowym ( ja użyłam takiego własnej produkcji z papryką i przyprawami, dlatego jeśli kupujemy gotowy to można go przyprawić) układamy wędlinę oraz ser i zwijamy w rulon.

ETAP 5:

Pizza Rolls - pizzerinki
Pokrojone plastry układamy na blasze

Każdy rulon pokroić na plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy pomiędzy nimi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.