Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pizzerinki mojej córki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pizzerinki czyli małe pizze wielkości deserowego talerzyka to ulubione danie mojej córki. Może je jeść na śniadanie, obiad i kolację.

Pizzerinki mojej córki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki mojej córki

 

  • Składniki na 6 - 8 pizzerinek (lub 1 dużą pizzę):
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki maki
  • ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • dodatki (margherita):
  • pomidor bez skóry
  • mozzarella (małe opakowanie)
  • kilka listków bazylii
  • dodatki (capriciosa):
  • ok. 20 dag pieczarek
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • trochę potartego parmezanu
  • dodatki (anchovis):
  • puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
  • kilka czarnych oliwek
  • sos:
  • dwa duże pomidory bez skóry
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku.

Sposób przygotowania:

Pizzerinki mojej córki
Przygotuj ciasto - drożdże wymieszaj z cukrem, 2 - 3 łyżeczkami mąki i odrobiną wody i odstaw w ciepłe miejsce. W misce wymieszaj przesianą mąkę, oliwę i wyrośnięte (kiedy co najmniej podwoją swoją objętość) drożdże. Wyrób ciasto i odstaw, aż wyrośnie (ok. pół godziny). Uderz w nie dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Zanim ciasto wyrośnie przygotuj sos - posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj pomidory i smaż, aż sos zgęstnieje a pomidory się rozpadną. Pod koniec gotowania dodaj bazylię i przyprawy do smaku. Sosem posmaruj przygotowane placki. Na pizzerinki połóż dodatki: - na capriciosę: podsmażone pieczarki i pokrojona w nieduże kawałki szynka; całość posyp startym parmezanem. - na marheritę połóż plastry pomidora, plastry mazzarelli i liście bazylii; - na anchovis połóż odsączone sardele i pokrojone na połówki oliwki. Pizzerinki ułóż na natłuszczonej blasze i piecz ok. 10 - 12 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C - dolna i górna grzałka.
Pizzerinki mojej córki
Ciasto musi minimum podwoić swoją objętość.
Pizzerinki mojej córki
Capriciosa - pizzerinka z szynką i pieczarkami.
Pizzerinki mojej córki
Margherita - pizzerinka z pomidorami, mozzarellą i bazylią.
Pizzerinki mojej córki
Anchovis - pizzerinki z oliwkami i sardelą.