Sposób przygotowania:
Pizzerinki mojej córki
Przygotuj ciasto - drożdże wymieszaj z cukrem, 2 - 3 łyżeczkami mąki i odrobiną wody i odstaw w ciepłe miejsce. W misce wymieszaj przesianą mąkę, oliwę i wyrośnięte (kiedy co najmniej podwoją swoją objętość) drożdże. Wyrób ciasto i odstaw, aż wyrośnie (ok. pół godziny). Uderz w nie dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Zanim ciasto wyrośnie przygotuj sos - posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj pomidory i smaż, aż sos zgęstnieje a pomidory się rozpadną. Pod koniec gotowania dodaj bazylię i przyprawy do smaku. Sosem posmaruj przygotowane placki. Na pizzerinki połóż dodatki: - na capriciosę: podsmażone pieczarki i pokrojona w nieduże kawałki szynka; całość posyp startym parmezanem. - na marheritę połóż plastry pomidora, plastry mazzarelli i liście bazylii; - na anchovis połóż odsączone sardele i pokrojone na połówki oliwki. Pizzerinki ułóż na natłuszczonej blasze i piecz ok. 10 - 12 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C - dolna i górna grzałka.