Sposób przygotowania:
Pizzerinki z jabłkiem
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Do miski wsypać 2 szklanki mąki i dużą szczyptę soli. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. W czasie zagniatania dosypywać więcej mąki. Ciasto ma być miękkie, delikatne, nie ma kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 4 części. Z każdej części uformować w dłoniach okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Placki układać na posmarowanej olejem blasze. Każdy placek posmarować pastą adżika z pomidorami i jabłkiem (przepis na pastę w mojej księdze: https://gotujmy.pl/adzika-z-pomidorami-i-jablkiem,przepisy,173848.html ). Plasterki szynki pokroić na trochę mniejsze kawałki, ułożyć je na paście adżika. Jabłka umyć, wytrzeć, przekroić na 4 części każde, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście. Jabłka oprószyć oregano, rozłożyć na nich kawałki orzechów. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać nim pizzerinki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pizzerinki piec ok. 25 minut. Po upieczeniu posypać je posiekaną natką pietruszki.