Sposób przygotowania:
Pizzerinki z makrelą
W mleku rozmieszać drożdże oraz cukier i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Do misko wsypać mąkę, dodać sól, czosnek granulowany, oregano, bazylię, olej oraz dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto, które następnie odstawić na 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wycinać małe pizzerinki. Ułożyć na blaszce i piec 15 min w temp. 180st. Po tym czasie każdą pizzerinkę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz oprószyć pieprze. Następnie rozsmarować rozdrobnioną makrelę z puszki a na wierzch ułożyć piórka z cebuli i piec kolejne 15 min. Pod koniec pieczenia pizzerinki posypać startym żółtym serem i zapiekać aby ser się roztopił. Gotowe pizzerinki z makrelą podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.