Sposób przygotowania:
Kapuściane pizzerinki
Ciasto drożdżowe: Łączymy mleko, wodę, cukier oraz drożdże. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, olej oraz sól. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Farsz: Kapustę siekamy na małe kawałki i gotujemy w osolonej lekko wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości- ok. 10 min od momentu zagotowania. Odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę masła i delikatnie przysmażamy, tak by odparować resztę wody. Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy z dodatkiem posiekanej cebulki. Przecier pomidorowy łączymy z przyprawami. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy pizzerinki, zawijając boki do środka i tworząc wgłębienie. Każdą pizzerinkę smarujemy w środku sosem z przecieru pomidorowego, nakładamy plasterek wędliny lub boczku, zapieczoną młodą kapustę, a na połowę pizzerinek dodajemy przygotowane pieczarki. Wszystkie posypujemy serem żółtym. Pieczemy w rozgrzanym do 180st piekarniku ok 20 minut. Smacznego!