rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kapuściane pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pizzerinki wymyśliłam z myślą o Mężu, który jest smakoszem kapusty. Zrobiłam je w dwóch odsłonach: z samą kapustą, szynką i serem oraz z dodatkiem pieczarek.

Kapuściane pizzerinki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapuściane pizzerinki

 

 

 

  • Ponadto:
  • ok 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • po pół płaskiej łyżeczki przypraw:
  • bazylia, oregano, czosnek granulowany, tymianek
  • sól, pieprz
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Kapuściane pizzerinki
Ciasto drożdżowe: Łączymy mleko, wodę, cukier oraz drożdże. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, olej oraz sól. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Farsz: Kapustę siekamy na małe kawałki i gotujemy w osolonej lekko wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości- ok. 10 min od momentu zagotowania. Odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę masła i delikatnie przysmażamy, tak by odparować resztę wody. Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy z dodatkiem posiekanej cebulki. Przecier pomidorowy łączymy z przyprawami. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy pizzerinki, zawijając boki do środka i tworząc wgłębienie. Każdą pizzerinkę smarujemy w środku sosem z przecieru pomidorowego, nakładamy plasterek wędliny lub boczku, zapieczoną młodą kapustę, a na połowę pizzerinek dodajemy przygotowane pieczarki. Wszystkie posypujemy serem żółtym. Pieczemy w rozgrzanym do 180st piekarniku ok 20 minut. Smacznego!
Kapuściane pizzerinki
Pizzerinki na cieście drożdżowym przygotowane do pieczenia