marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z ananasem na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza jest najbardziej uwielbianym daniem włoskim,a do tego prostym w wykonaniu. Można serwować ją z przeróżnymi składnikami od warzyw, wędlin,niektórych owoców, serów oraz przypraw i ziół.

Pizza z ananasem na zielono

Składniki:

Pizza z ananasem na zielono

 

  • 200 g. mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka kminku całego,
  • 2 papryczki jalapeno,
  • 2 świeże zielone papryki,
  • 7-8 krążków ananasa z puszki,
  • 15 dag. oliwek zielonych z anchois,
  • 20 dag. sera żółtego z dziurami lub parmezana,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych, np. szałwia, trybula, oregano, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Pizza z ananasem na zielono
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i zalać niepełną szklanką letniej wody, potem odstawić pod przykryciem na kwadrans.

W tym czasie przesiać mąkę do większej misy, wyjąć i odcedzić krążki ananasowe z puszki na sitko, a sok wlać do garnka i przegotować. Papryczki jalapeno oraz świeże zielone papryki przekroić, oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie oraz pokroić na większe i mniejsze talarki.

Do mąki wlać zaczyn, dodać oliwę z oliwek, dwie łyżeczki soli oraz szczyptę kminku. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, następnie pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Oliwki zielone z dodatkiem anchois również odcedzić na dziurkowanej łyżce i przełożyć do miseczki. Ser żółty z dziurami lub parmezan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a zioła suszone rozetrzeć w dłoniach.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić lekko olejem i wylepić ciastem na całej powierzchni, natrzeć pastą pomidorową lub paprykową i układać talarki paprykowe z krążkami ananasa, następnie oliwki z anchois, posypać startym serem i suszonymi ziołami.

Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem do pizzy na trójkąty lub prostokąty.

pieczenie