Sposób przygotowania:
Pizza z ananasem na zielono
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i zalać niepełną szklanką letniej wody, potem odstawić pod przykryciem na kwadrans.
W tym czasie przesiać mąkę do większej misy, wyjąć i odcedzić krążki ananasowe z puszki na sitko, a sok wlać do garnka i przegotować. Papryczki jalapeno oraz świeże zielone papryki przekroić, oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie oraz pokroić na większe i mniejsze talarki.
Do mąki wlać zaczyn, dodać oliwę z oliwek, dwie łyżeczki soli oraz szczyptę kminku. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, następnie pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oliwki zielone z dodatkiem anchois również odcedzić na dziurkowanej łyżce i przełożyć do miseczki. Ser żółty z dziurami lub parmezan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a zioła suszone rozetrzeć w dłoniach.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić lekko olejem i wylepić ciastem na całej powierzchni, natrzeć pastą pomidorową lub paprykową i układać talarki paprykowe z krążkami ananasa, następnie oliwki z anchois, posypać startym serem i suszonymi ziołami.
Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem do pizzy na trójkąty lub prostokąty.
W tym czasie przesiać mąkę do większej misy, wyjąć i odcedzić krążki ananasowe z puszki na sitko, a sok wlać do garnka i przegotować. Papryczki jalapeno oraz świeże zielone papryki przekroić, oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie oraz pokroić na większe i mniejsze talarki.
Do mąki wlać zaczyn, dodać oliwę z oliwek, dwie łyżeczki soli oraz szczyptę kminku. Wyrabiać, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni, następnie pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oliwki zielone z dodatkiem anchois również odcedzić na dziurkowanej łyżce i przełożyć do miseczki. Ser żółty z dziurami lub parmezan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a zioła suszone rozetrzeć w dłoniach.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blachę natłuścić lekko olejem i wylepić ciastem na całej powierzchni, natrzeć pastą pomidorową lub paprykową i układać talarki paprykowe z krążkami ananasa, następnie oliwki z anchois, posypać startym serem i suszonymi ziołami.
Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem do pizzy na trójkąty lub prostokąty.
pieczenie