marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z fasolką szparagową i tatarem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Różne sery daje się do pizzy,ale twarożku francuskiego nie wypróbowałam.Może podpasuje z fasolką szparagową na cieście.

Pizza z fasolką szparagową i tatarem orzechowym

Składniki:

Pizza z fasolką szparagową i tatarem orzechowym

 

  • 200 g.maki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • kminek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oleju na blachę,
  • po 15 dag.fasolki szparagowej zielonej i tyle samo żółtej,
  • pudełko serka Tartare z orzechami włoskimi,
  • pieprz zielony w kulkach,
  • pasta pomidorowa lub pesto genovese.

Sposób przygotowania:

Pizza z fasolką szparagową i tatarem orzechowym
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, dodać kminek cały lub mielony ze dwie łyżki, dwie łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek. Wyrabiać, zagnieść i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Fasolkę opłukać oraz poobcinać końce, a wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę, potem posmarować wierch ciasta pesto zielonym lub ketchupem. Na to wyłożyć twarożek orzechowy wymieszany z kulkowym pieprzem i przykryć warstwą fasolki szparagowej dwukolorowej. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i do gorącego wstawić blachę z pizzą. Po upieczeniu wyjąć, pokroić i jeść.