marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z mielonym tofu i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pizza jest lubiana i często serwowana na obiady lub wczesne kolacje pod warunkiem,że nie jest ciężkostrawna. Tą jednak polecam na obiad.

Pizza z mielonym tofu i fasolką

Składniki:

Pizza z mielonym tofu i fasolką

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g. mielonego mięsa wieprzowego lub indyczego,
  • średnia cebula,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • 60 g. tofu,
  • 20 dag. fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
  • pieprz ziołowy lub biały mielony,
  • ketchup lub pasta paprykowa"Ajwar",
  • sól,
  • płaska łyżka curry,
  • olej do blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza z mielonym tofu i fasolką
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, następnie dodać przesianą mąkę, trzy łyżki oliwy i sól. Wyrabiać rękoma, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Nakryć misę z ciastem czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. W tym czasie zmielić mięso jakie mamy w domu i przesmażyć na oleju z wcześniej zeszkloną cebulką. Tofu pokroić na średnią kostkę, fasolkę, oczyścić i opłukać, obgotować na osolonym wrzątku. Wyjąć, odsączyć na cedzaku i wymieszać z mięsem i tofu. Doprawić pieprzem, curry, soli nie za dużo, lub wcale, jeśli fasolka będzie słona. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę nasmarować cienko olejem, a ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę. Posmarować wierzch ciasta pastą pomidorową lub paprykową wyłożyć farsz mięsno-serowo-jarzynowy. Wstawić blachę z pizzą na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić radełkiem do pizzy ciasto. Podawać na talerzach płaskich. Smacznego!