Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dziś przedstawiam ciasto na pizzę z piwkiem zamiast wody, z tuńczykiem, fasolką szparagową i oliwkami.

Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"

 

  • ok. 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ok. pół szklanki piwa
  • 2 łyżki oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"
Przygotować ciasto drożdżowe, wodę zastąpić piwem. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować formując koło. Zamiast sosu pomidorowego rozsmarować ketchup z cukinii: https://gotujmy.pl/ketchup-z-cukinii,przepisy-cukinia-przepis,218826.html Pieczarki pokroić i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem. Fasolkę ugotować. Tuńczyka odcedzić z nadmiaru płynu. Oliwki pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki położyć na cieście i posypać serem oraz oregano. Piec w temp. 200 stopni przez ok.20 min.
Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"
Etap 1 Zamiast podsmażać pieczarki zalać na kilka miimut wrzątkiem.
Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"
Etap 2 Rozwałkować ciasto, posmarować ketchupem z cukinii.
Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"
Etap 3 Rozłożyć pieczarki i ugotowaną fasolkę.
Pizza z tuńczykiem na cieście "piwnym"
Etap 4 Kolejno tuńczyka, oliwki i starty ser.