Sposób przygotowania:
Pizza z gyrosem
Do szklanki wlewamy letnią wodę i kruszymy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy łyżeczką do rozpuszczenia składników.
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. W środku robimy dołek i wlewamy do niego olej oraz wsypujemy sól. Następnie powoli dolewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką.
Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na 30 minut.
Fileta opłukujemy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa oraz polewamy olejem. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy na gorącą patelnie. Smażymy przez 3 minuty co chwilę mieszając.
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na stolnicy, następnie przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy oregano. Wykładamy 1/3 startego sera.
Na serze układamy pieczarki a na nich gyrosa. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 20-25 minut.
Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym lub keczupem.
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. W środku robimy dołek i wlewamy do niego olej oraz wsypujemy sól. Następnie powoli dolewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką.
Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na 30 minut.
Fileta opłukujemy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa oraz polewamy olejem. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy na gorącą patelnie. Smażymy przez 3 minuty co chwilę mieszając.
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na stolnicy, następnie przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy oregano. Wykładamy 1/3 startego sera.
Na serze układamy pieczarki a na nich gyrosa. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 20-25 minut.
Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym lub keczupem.