Sposób przygotowania:
Domowa Pizza z Gyrosem
► SOS DO PIZZY : przetarte pomidory wymieszać z oliwą, dodać ½ szklanki wody, oregano, bazylię doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, mieszać aż olej nie bęndzie błyszczeć. ► CIASTO NA PIZZĘ : Mąkę wsypać do miski. W podgrzanym mleku rozpuscić cukier, pokruszone drożdże i połączyć z mąką teraz dodać olej, sól, wodę i zagniesć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk, gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować bez podsypywania mąką. Ciastem wyłozyć blachę. ► PIZZĘ OBŁOŻYĆ : ciasto posmarować sosem do pizzy z przeciśniętych przez praskę czosnkiem, posypać z oregano i serem, następnie obłożyć tuńczykiem, usmażonym gyrosem, w piórka pokrojoną cebulą i w półksiężyce pokrojonymi pieczarkami, na koniec górę grubo posypać startym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 20 minut / Termoobieg / .
msewka
kokosek