Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Domowa Pizza z Gyrosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka pizza własnej roboty - o niezapomnianym smaku.

Domowa  Pizza  z  Gyrosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa Pizza z Gyrosem

 

  • SOS DO PIZZY
  • 400 g. przetartych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • papryka mielona
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

  • OBŁOŻENIE PIZZY
  • 1 kg. zamarynowanego mięsa / gyros
  • przyprawa do gyrosu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju ( 2 x 185g. )
  • 200 g. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • oregano
  • 2 paczki potartego sera ( 2 x 200g. )

 

Sposób przygotowania:

Domowa Pizza z Gyrosem
► SOS DO PIZZY : przetarte pomidory wymieszać z oliwą, dodać ½ szklanki wody, oregano, bazylię doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, mieszać aż olej nie bęndzie błyszczeć. ► CIASTO NA PIZZĘ : Mąkę wsypać do miski. W podgrzanym mleku rozpuscić cukier, pokruszone drożdże i połączyć z mąką teraz dodać olej, sól, wodę i zagniesć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk, gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować bez podsypywania mąką. Ciastem wyłozyć blachę. ► PIZZĘ OBŁOŻYĆ : ciasto posmarować sosem do pizzy z przeciśniętych przez praskę czosnkiem, posypać z oregano i serem, następnie obłożyć tuńczykiem, usmażonym gyrosem, w piórka pokrojoną cebulą i w półksiężyce pokrojonymi pieczarkami, na koniec górę grubo posypać startym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 20 minut / Termoobieg / .
Domowa  Pizza  z  Gyrosem
Na koniec górę grubo posypać startym serem - piec w nagrzanym piekarniku.
Domowa  Pizza  z  Gyrosem
Przedostatnią warstwę obłożyć z pokrojonymi w półksiężyce pieczarkami.
Domowa  Pizza  z  Gyrosem
Następnie pizzę obłożyć - usmażonym gyrosem i w piórka pokrojoną cebulą.
Domowa  Pizza  z  Gyrosem
Ciasto posmarować sosem do pizzy - posypać oregano i serem - obłożyć tuńczykiem.