Sposób przygotowania:
Pizza z kiełbasą i pomidoramiETAP 1:
SOS POMIDOROWY DO PIZZY: pomidory wraz z zalewą przełożyć do rondla i rozdrobnić je widelcem, dodać oliwę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier, przyprawy i cały czas mieszając gotować około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Rondel zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
CIASTO: świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, wlać letnią wodę i wymieszać. Całość dokładnie wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte cisto odgazować, wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 4 części
ETAP 2:
Z każdej uformować okrągłe cienkie spody do pizzy tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na macie do pieczenia lub papierze do pieczenia.
ETAP 3:
WYKONANIE: rozgrzać do temperatury 250°C piekarnik z włożoną do niego blaszką.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
ETAP 4:
Kiełbasę i szynkę pokroić na plasterki.
ETAP 5:
Odsączony z zalewy ser pokroić krajalnicą do mozzarelli.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, ułożyć matę do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki kiełbasy i szynki, plastry pomidorów i kawałki mozzarelli. Blaszkę włożyć ponownie do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piec 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypać listkami świeżej bazylii.
Magdalena88
anemon
niezły kąsek
anemon
Czekoladka 2