Sposób przygotowania:
Pizza z kiełbasą chorizo
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kwadrans. Potem dosypujemy mąkę, otręby, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Jeżeli po 10 minutach wyrabiania nie przestaje się lepić, możemy dosypać nieco mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie robimy sos. Cebulę i czosnek po obraniu drobniutko siekamy. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oleju, dodając sporą szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli, do dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory (żeby było je łatwo obrać, dobrze jest je wcześniej sparzyć wrzątkiem). Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę indiańską, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i smarujemy sosem. Przykrywamy żółtym serem pokrojonym na plastry i układamy resztę składników pokrojonych wcześniej na plasterki, tj. obranego pomidora, kiełbasę chorizo, oliwki i mozzarellę. Wszystko posypujemy suszonymi ziołami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
elzbieta8960