Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem i wędliną
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Dodać przyprawę do gyrosa i 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać, odłożyć na pół godziny. Następnie mięso włożyć na rozgrzaną patelnię, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Do miski pokruszyć drożdże, wlać 1/4 szkl ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki, 2 łyżki oleju, sól, resztę ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Posypać serem, ułożyć szynkę, boczek, kiełbasę, pokrojone plasterki ogórków, pomidora, mięso z cebulę. Posypać osączoną z zalewy kukurydzą i suszonym oregano. Pizze włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 15-20 minut.