Sposób przygotowania:
Pizza z serem feta
Ciasto: Do wysokiej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie na zaczyn. Do miski dodajemy łyżeczkę soli, jajko oraz olej. Przygotowujemy zaczyn. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pozostałe składniki zaczynu i dokładnie ze sobą mieszamy. Gotowy wlewamy we wgłębienie i odstawiamy do ruszenia.
Gdy drożdże podrosną zarabiamy elastyczne ciasto, które smarujemy olejem i wkładamy do miski również posmarowanej olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Przygotowujemy dodatki: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki dokładnie myjemy. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
Mięso doprawiamy do smaku i odstawiamy, by przeszła aromatem. Wędlinę kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i palcami rozciągamy je na całą jej powierzchnię.
Wierzch smarujemy ketchupem. Na ciasto układamy dodatki, na które układamy plasterki sera. Pieczemy w 200 st przez około 20-25 minut.
Gdy drożdże podrosną zarabiamy elastyczne ciasto, które smarujemy olejem i wkładamy do miski również posmarowanej olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Przygotowujemy dodatki: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidorki dokładnie myjemy. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
Mięso doprawiamy do smaku i odstawiamy, by przeszła aromatem. Wędlinę kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i palcami rozciągamy je na całą jej powierzchnię.
Wierzch smarujemy ketchupem. Na ciasto układamy dodatki, na które układamy plasterki sera. Pieczemy w 200 st przez około 20-25 minut.