Sposób przygotowania:
Pizza z lutenicą
Do miski wsypujemy mąkę robimy wgłębienie. Do szklanki mleka letniego dodajemy łyżkę cukru i drożdże pokruszone mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia mąki mieszamy wyrabiamy ciasto , przykrywamy ściereczka zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy znowu i wałkujemy na tą dużą blachę od pieca łyżka oliwy z oliwek smarujemy blachę na to kładziemy ciasto. Do miseczki wsypujemy czubryce oregano , bazylię i czosnek niedźwiedzi mieszamy . Na ciasto polewamy lutenice wygładzamy łyżką i na to posypujemy wymieszane zioła oraz cebulkę pokrojoną drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki układamy na cieście na przemian pieczarki i papryka . Wkładamy do pieca na 20 minut , wyjmujemy posypujemy startym serem i znowu do pieca trzymamy do rozpuszczenia sera podajemy smacznego :)