alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pizza z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizza którą pieczemy w patelni. Najpierw podgrzewamy na piecu wtedy ciasto pod wpływem temperatury ładnie wyrośnie. Jest bardzo puszysta i smaczna.

Pizza z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza z patelni

 

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Sos
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • przyprawa do pizzy sycylijskiej
  • szynka
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około ok. 5 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 250 st. C na około 10 -15 minut.
Pizza z patelni
wyrośnięte ciasto rozłożyć na posmarowanej patelni
Pizza z patelni
ciasto posmarować sosem i rozłożyć dodatki