gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pizza z podwójnym ciastem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pizza z podwójnym ciastem z dodatkami w środku. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Podajemy z ulubionymi sosami.

Pizza z podwójnym ciastem

Składniki:

Pizza z podwójnym ciastem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 16 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 ml wody,

Dodatki

  • Ketchup,
  • 1 duża cebula,
  • 2 pomidory,
  • 150 g salami pepperonni,
  • żółty ser,
  • bazylia i oregano.

Sposób przygotowania:

Pizza z podwójnym ciastem
Do letniej wody dodajemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Dodajemy olej i wgniatamy.

Dzielimy na 2 części. Jedną przekładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. Ciasto smarujemy ketchupem.

Układamy cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w plasterki i salami, posypujemy serem i posypujemy bazylią i oregano. Na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto ( druga część ).

Pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Podajemy z dowolnymi sosami ;) 

Tagi:

pizza